dimecres, 30 de maig del 2012

l'scrabble i el mur de silenci

Actualment qualsevol jugador de scrabble pot estar content. A Catalunya hi ha un gran nombre de tornejos i gairebé cada cap de setmana pot participar en alguna activitat relacionada amb el joc. I no sempre ha estat així. És evident que les organitzacions, tant les associatives com les que busquen un guany econòmic, han evolucionat i han treballat molt i bé en tot aquest temps.
Hi ha una cosa, en canvi, que no ha millorat en tot aquest temps. Ans al contrari. És el que anomeno el mur de silenci. I no és res més que el fet de poder expressar cap mena d'opinió crítica sense ser titllat de coses terribles, amenaçar-te amb demandes o dir simplement que les crítiques són únicament fruit de la teva animadversió personal envers persones properes a la santedat.
I hem de ser conscients que les crítiques són necessàries, que el pensament únic no és bo i que hem d'acceptar que hi hagi persones que no pensin com nosaltres. Però sembla que això no és possible. Sembla que qualsevol paraula parlada o escrita sobre una activitat relacionada amb l'scrabble ha de ser sempre laudatòria de forma obligada. Potser, en un primer moment, quan les activitats eren molt poques i absolutament desinteressades s'havia de mimar els organitzadors. Avui dia, en canvi, quan hi ha tantes activitats i algunes s'organitzen de forma professional i cerquen un guany econòmic no sembla lògic no poder exercir la crítica.
Per això, he decidit no contribuir més a mantenir i engrandir aquest mur de silenci de l'scrabble català I fer, per tant, les crítiques que consideri necessàries en la meva opinió.
Comencem, doncs. El passat dia 26 de maig es va celebrar el tercer campionat de Catalunya de scrabble escolar al centre cívic Sant Jordi-Ribera Baixa del Prat de Llobregat. Quan escric aquestes línies encara no s'ha publicat cap crònica, que jo sàpiga, sobre aquest esdeveniment. És això normal? Potser sí però personalment recordo com algunes de les persones de l'organització han sostingut que les cròniques de les activitats i tornejos s'han de publicar el mateix dia de la celebració o ja no té sentit publicar-les. L'única diferència és que ara aquestes persones són les responsables de fer aquesta publicació.
Seguint amb aquest campionat, en en article anterior d'aquest mateix bloc, vaig publicar que l'organitzava el Club Scrabble El Prat. Ràpidament, vaig ser corregit, per escrit, i se'm va dir que també participaven a l'organtització altres organitzacions com la FISC o la web d'orientació comercial scrabble escolar. Qui tenia raó? Possiblement la persona que em corregia de forma tan ràpida i contundent.  De fet, si visitem la plana web del Club del Prat costarà molt trobar cap informació relativa al citat campionat. Haurem d'anar a la mencionada web scrabble escolar. No obstant, si algun de nosaltres va encara avui dia 30 de maig al centre cívic Sant Jordi-Ribera Baixa podria veure un cartell gegant al costat de la porta on diu "3r Campionat de Catalunya de Scrabble escolar. Organitza Cosmecultura-Club Scrabble El Prat" Curiós, no. O potser no tant. Potser hi ha diferents nivells de veritat segons el moment. Igual que una persona pot ser segons el moment dirigent de club, de federació o d'una web de scrabble d'orientació comercial. Només a mi em sembla això inadequat?
Però, deixem aquest campionat del qual esperem tenir informació aviat per poder felicitar els guanyadors. Parlem del futur. Potser molts de vosaltres sabreu que el proper dia 2 se celebra un campionat de scrabble per parelles a l'Hospitalet. Si no teniu informació sempre podeu visitar la plana web de la FISC ja que dita federació col.labora en l'organització. I sabeu què? No és l'únic campionat de scrabble en català que se celebra el  mateix dia. A Molins de Rei se celebra la 2a edició de la Copa Tísner. Podeu visitar la plana web del club per tenir la informació. En canvi, si aneu a la plana web de la FISC no trobareu cap referència a aquest campionat. És més, per què la federació que en teoria ens hauria de representar a tots no ha fet gestions per tal que aquests dos campionats no fossin el mateix dia? No sé si ho sabeu però hi ha una norma no escrita per tal que això no passi. I de fet, el club de Molins la va respectar quan va programar la copa Tísner. Llavors, què ha passat? Un altre cop els interessos comercials han fet que no s'informés d'un campionat a la plana de la FISC i, a més, es programés un altre campionat el mateix dia?
I podriem continuar. I de fet ho farem. Aquest cap de setmana s'ha fet una duplicada en honor a Tísner a Barcelona. Per què costa tant tenir la informació d'aquest acte als diferents blocs i planes webs que s'escriuen sobre l'scrabble?
Sabeu quanta gent juga en català a l'Apalabrados? Per què tampoc no  no es parla gens d'això als blocs i planes de scrabble? També hi ha interessos comercials o potser si no controlem el campionat o no podem imposar el nostre diccionari no parlem de l'acte perque no tingui més importància.
Continuarem escrivint. I recordeu. Les opinions són bones. I no només les vostres.

Un dia després d'escriure aquest article, ha aparegut un article a la web de la FISC sobre la duplicada en homenatge a Tísner. Una petita crònica i un enllaç a videos de diferents mitjants. Encara no sabem res sobre el Campionat de Catalunya de Scrabble escolar.