dimecres, 27 de juny del 2012

Aparaulats o anegociats?

Aparaulats o anegociats?
O pels amics o amigues que malgrat encomiables esforços encara tinguin problemes per llegir o escriure en català podriem traduir per Apalabra-dos o anegocia-dos? I això de separar el dos és important, amics. Perquè moltes vegades dues persones poden fer moltes coses, sobretot si els altres els deixen fer.
Però deixem els jocs de paraules, que ja hi ha persones més considerades que jo en aquests particulars, i comencem pel començament i amb dades, com intento sempre.
Avui, dia 27 de juny se celebrarà l'assemblea anual de la Federació. Seria molt discutible dir que representa tothom. El que és evident, però, és que està assumint el control sobre tot l'scrabble català.
 La gran majoria de torneigs són organitzats per ells. A vegades, amb un club local que realment existeix. A vegades, fins i tot, encara que nominalment organitzi un club és discutible que existeixi realment.
També han aprovat un diccionari oficial mitjançant una comissió lexicotècnica de la qual no coneixem la seva composició i tenim dubtes, fins i tot, sobre el procés de la seva creació. Aquest és actualment el diccionari utilitzat en la gran majoria de torneigs.
Per últim, també han assumit la tasca de fer el rànquing de l'scrabble en català. Amb la particularitat que no publiquen els resultats de les partides en els diferents campionats trencant el costum que es mantenia fins ara.
I això provoca situacions com que un torneig tan important com la 2a Copa Tísner organitzada pel club de Molins, a dia d'avui, no ha estat considerat oficial i, per primera vegada a la història de l'scrabble va ser contraprogramat amb un altre campionat el mateix dia organitzat per la Federació. Naturalment, no van publicar cap ressenya del torneig en la dita plana web.
I tot això, per un únic motiu, pel negoci. No ho dubteu. Penseu que és  casualitat que la plana web de la mateixa federació figuri des del dia 8 de juny el mateix article de portada (18 dies).? Potser sí però jo crec que no. O que a la plana web de l'altre club que té membre a la junta directiva també figura la mateixa portada també des de fa un temps passant per sobre del seu torneig més important o ignorant el campionat escolar que encara organitza, nominalment? I tot això, amb tots el mitjans i tota la cobertura de que puguin disposar.
Malgrat això, dins del món de l'scrabble hi ha moltes més coses que no pas la Federació. Sabeu actualment on juga més gent a l'scrabble en català? Evidentment, és a Apalabrados. Potser, ja ho sabies, però segur que no pas per cap de les planes web de les que hem parlat. Per què? Perquè no és bo pel negoci, perquè són la competència, perquè no utilitzen el diccionari oficial, sinó l'altre. L'altre és el diccionari DIEC2, el diccionari normatiu. Sí, aquell que va recolzat per la Unió Faristolaire i  un gran nombre dels jugadors en llengua catalana. Però, clar, aquest diccionari no dóna la mateixa facilitat de negoci perquè és el diccionari de tots i de ningú alhora.
I és això correcte? Hem de parlar molt de les coses que considerem que ens donen negoci i no parlar ni donar cap mena de publicitat les coses que no ens el donen o considerem que poden ser la nostra competència comercial?
Doncs, no. Diguem-ho molt clar. No. Comencem per l'scrabble en línia, que facilita que tanta gent jugui i molta gent s'incorpori al joc. Tenim l'Apalabrados, on podem jugar en un munt de llengües amb un munt de gent, de forma gratuita. De fet, jo jugo a l'Apalabrados. També tenim el Cruzaletras, on de moment només es pot jugar en castellà i que també és gratis. Jo també jugo al Cruzaletras. També hi ha el wabble on es pot jugar també en unes quantes llengües, i entre elles el català i el castellà, i que també és gratuit. I, per últim, que jo conegui, el Redeletras, la plana de la federació internacional de scrabble en espanyol, i que és de pagament.
Totes mereixen publicitat? Doncs, sí. Perquè totes serveixen per popularitzar el joc i per atraure nous  jugadors. I segurament, hi ha moltes més pàgines. I què faré quan les conegui? Fer publicitat d'elles perquè totes s'ho mereixen. I puc fer-ho lliurement perquè no cobro de cap i m'és igual quina faci més negoci.
Continuarem. Sort i scrabbles. I la setmana que ve, parlarem dels senyors obscurs de l'scrabble.