dilluns, 2 de juliol del 2012

Hem de pagar el rescat?

L'scrabble és un joc. Sé que és una evidència però tinc la necessitat de dir-ho un cop més. És un joc i ens l'hem de prendre com un joc. Això vol dir una determinada actitud quan juguem i unes determinades prioritats a l'hora d'enfrontar-nos. I no només per nosaltres i l'apropament lúdic cap a l'activitat sinó també per la gent nova que pot començar a jugar i que ha de veure que, en primer lloc i per sobre de tot, ens ho passem bé jugant.
Un cop dit això, és evident també que existeix l'scrabble de competició. Molts de nosaltres hi participem en competicions i ens agrada fer-ho. I una eina essencial per les competicions és tenir unes classificacions, uns rànquings que ens repressentin a tots i a tots els torneigs que es juguen o es puguin jugar. I durant molt de temps ha estat així. La UF va actualitzar el barruf durant molt de temps i ho va fer utilitzant els resultats de tots els torneigs que se celebraven. Va ser una feina fantàstica que és just agrair i, personalment, lamentar que ja no es faci.
Actualment, ja no s'actualitza el barruf. És la Federació Internacional d'Scrabble en Català qui actualment publica el RASCCAT.  La lògica diu que aquesta classificació hauria de representar també a tothom i utilitzar els resultats de tots, absolutament tots els torneigs de scrabble en català. Desgraciadament, no ha estat així. Els resultats de la 2a edició de la Copa Tísner que es va celebrar aquest mateix mes a Molins de Rei  no han estat utilitzat per elaborar el RASCCAT. Segur que les persones que elaboren actualment aquesta classificació diran que tenen raons per fer-ho així. La meva opinió és que és una greu equivocació. I començaré pensant que és una equivocació perquè sinó fos així seria sectarisme pur i dur. I em resisteixo a creure que això pugui ser possible.
Si durant molt de temps hem tingut una classificació de tots i per a tots, l'hem de continuar tenint. Crec que una bona opció seria aquest RASCCAT. Però amb els resultats de tots els torneigs. Perquè sino, seria el cas de plantejar-se tenir una altra classificació que sí respecti tots i cadascun dels torneigs.
I continuarem. I la propera setmana parlarem dels senyors obscurs de l'scrabble.