dimecres, 11 de juliol del 2012

Línia de joc

Ara fa uns dies, vaig fer un apunt on parlava de diferents temes i acabava parlant de l'scrabble en línia, de les diferents pàgines on es podia jugar en català o en castellà.La veritat és que em vaig quedar amb ganes de parlar més d'aquest tema.
No crec que calgui repetir tot allò que mencionava en aquell article però si algú té interès està disponible una mica més avall. I si algú vol encara més informació pot consultar la plana Tot scrabble (escrabble.montane.cat) on el jugador de Manresa Joan Montané té un recull realment esplèndid.
Però sí parlaré d'algunes novetats i les seves implicacions. En primer lloc, el fenòmen de l'any, l'Apalabrados comença un concurs en castellà patrocinat per Skoda, o organitzat per Skoda amb l'ajut d'Apalabrados que mai no se sap, on els guanyadors tindran com a premis cotxes de la marca txeca que utilitza l'antigues patents de la Seat. És tot un esdeveniment i no passava res així, que jo sàpiga, des del temps en que NH Hoteles va intentar organitzar torneigs de scrabble i no se'n va sortir. Són esdeveniments que donen molta visibilitat al joc i atreuen molta gent.
La segona novetat és una pàgina de la pròpia Mattel, també en castellà, Scrabble el poder de las palabras on si jugues, per cada cent punts que facis Mattel donarà un euro a una ONG. També serveix per donar visibilitat al joc i suposo que també publicitat a la marca. Desgraciadament fas la partida tu solet sense poder jugar contra ningú i el diccionari és molt dolent. Com és possible que una marca així no utilitzi el diccionari normatiu (bueno, que no s'empipi ningú, que no utilitzi ni el normatiu ni l'oficial).
I per últim, per no per això menys important, la plana de Catamots, on es pot jugar a scrabble en català. He de reconéixer que encara no he jugat en aquesta plana però és important que hi hagi més planes de scrabble en català.
I ara la part fosca. Com m'he assabentat de l'existència de aquestes planes? Bé, el torneig d'Apalabrados es publicita a la seva plana. Com hi jugo, ho he sabut.
De l'existència de la plana de Mattel, n'he sabut per un correu dels amics de l'scrabble, una de les llistes que rebo habitualment.
De la plana de Catamots, en canvi, he tingut notícia a partir d'uns correus del senyor  secretari de la fisc, enviats al grup de correu del Prat i al grup de correu de la AJS, l'associació de scrabble dels jugadors espanyols i, per tant, gent que juga bàsicament en castellà.
A veure si ho entenem. Cap plana de la fisc ni dels seus clubs federats parla de l'Apalabrats però es fa publicitat d'una plana nova  fins i tot en àmbits on no es juga habitualment en català. Escarbem una mica més. En el seu correu el secretari de la fisc reconeix que el joc és seu dient ."podeu jugar contra el nostre robot". És realment seu? Si consulteu el domini catamots trobareu que la propietària és, efectivament, Montserrat E. Per cert, també és la propietària de la plana scrabbleescolar.cat i també del diccionari oficial. Només a mi em resulta curiós, això? I si donem crèdit a les paraules de l'il.lustre secretari és evident la connexió entre aquesta senyora i les persones que actualment també dirigeixen la federació. Federació sense ànim de lucre? No sé a vosaltres, a mi em sembla que tot això marca, sens dubte, un línia de joc. Però hi ha més, encara. És una forma de salvaguardar l'entitat com a no lucrativa i alhora controlar aquests productes o preparen un futur on potser no tinguin tants càrrecs però pugin continuar controlant molts aspectes del joc mitjançant altres persones o altres empreses?
Bé, continuarem. No passeu massa calor. La propera setmana parlarem dels senyors obscurs de l'scrabble.